FTI Consulting powołuje Dr. Stefana Heissnera na stanowisko starszego dyrektora zarządzającego w Niemczech.

Author:

FTI Consulting Inc. ogłosiło mianowanie Dr. Stefana Heissnera na stanowisko Senior Managing Director w segmencie Forensic and Litigation Consulting w Niemczech, z dniem 1 lipca 2024 r. Dzięki swojemu rozległemu doświadczeniu w niemieckiej policji oraz ekspertyzie w dziedzinie przestępczości gospodarczej i korupcji, Dr. Heissner odegra kluczową rolę w pomaganiu klientom w dochodzeniu w sprawach oszustw i zgodności.

Jako lider oferty Forensic Accounting & Fraud Investigations, Dr. Heissner będzie odpowiedzialny za jej rozwój w Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Poprowadzi również szerszy segment Forensic and Litigation Consulting w regionie DACH, będąc członkiem zespołu kierowniczego dla Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA) w ramach tego segmentu. Dodatkowo, zostanie członkiem grupy kierowniczej FTI Consulting EMEA.

W dzisiejszym środowisku biznesowym przestępstwa finansowe i pranie brudnych pieniędzy stały się coraz bardziej złożone, transgraniczne i cybernetycznie wspierane. Według Renato Fazzone, Senior Managing Director i lider FTI Consulting w Niemczech, posiadanie wysoko cenionego eksperta ds. sprawdzania prawdziwości i zgodności, takiego jak Dr. Stefan Heissner, będzie bardzo cenne w pomocy klientom przy identyfikowaniu i łagodzeniu oszustw.

Przed dołączeniem do FTI Consulting, Dr. Heissner pełnił kierownicze stanowiska w renomowanych firmach takich jak PwC, KPMG i EY. Dzięki dwóm stopniom oraz doktoratowi z ekonomii, wnosi on unikalny zestaw umiejętności i wiedzy na stół. Przybycie Dr. Heissnera stanowi następną fazę strategii FTI Consulting mającej na celu rozwój zdolności firmy na kluczowych rynkach strategicznych.

FTI Consulting, Inc. to globalna firma doradcza, która pomaga organizacjom zarządzać zmianami, ograniczać ryzyko i rozwiązywać spory. Z mocnym naciskiem na przewidywanie i pokonywanie złożonych wyzwań biznesowych, firma ścisłą współpracę z klientami, aby jak najlepiej wykorzystać okazje. Mianowanie Dr. Stefana Heissnera na stanowisko Senior Managing Director w Niemczech odzwierciedla zaangażowanie FTI Consulting w wzmocnienie swojego segmentu Forensic and Litigation Consulting. Dzięki swojemu rozległemu doświadczeniu w niemieckiej policji oraz ekspertyzie w dziedzinie przestępczości gospodarczej i korupcji, Dr. Heissner jest odpowiedni do pomocy klientom w dochodzeniu w sprawach oszustw i zgodności. Jednym z kluczowych trendów rynkowych w dziedzinie forensic accounting i śledztw w zakresie oszustw jest wzrastająca złożoność przestępstw finansowych oraz prania pieniędzy. Te działania przestępcze stały się bardziej wyrafinowane, transgraniczne i z wykorzystaniem technologii cyfrowych. Zaplecze Dr. Heissnera w dziedzinie śledztw oraz zgodności będzie cenne w pomaganiu klientom w identyfikacji i łagodzeniu oszustw w tym zmieniającym się krajobrazie.

Jako lider oferty Forensic Accounting & Fraud Investigations, Dr. Heissner będzie rozwijać tę dziedzinę w Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Wskazuje to na znaczenie tych rynków i zaangażowanie FTI Consulting w poszerzanie swojej obecności na tych obszarach. Dzięki jego przywództwu firma ma na celu wykorzystanie okazji, jakie stwarza te regiony, oraz ulepszenie swojej oferty na kluczowych rynkach strategicznych.

Mianowanie Dr. Heissnera podkreśla także znaczenie międzynarodowej współpracy w dziedzinie śledztw i konsultingu sądowego. Złożona natura przestępstw finansowych wymaga ekspertyzy, która przekracza granice krajowe. Decyzja FTI Consulting o mianowaniu Dr. Heissnera odzwierciedla uznanie potrzeby różnorodnych perspektyw i globalnej wiedzy w rozwiązywaniu wyzwań związanych z oszustwami i zgodnością.

Jednym z atutów mianowania Dr. Heissnera jest jego bogate doświadczenie oraz kierownicze stanowiska w renomowanych firmach takich jak PwC, KPMG i EY. Tło to wskazuje na jego zrozumienie najlepszych praktyk w branży oraz znajomość różnych podejść do forensic accounting i śledztw w zakresie oszustw. Jego różnorodne doświadczenie wyposaża go w wiedzę pozwalającą na radzenie sobie z złożonymi przypadkami i dostarczanie innowacyjnych rozwiązań klientom.

Jednakże jednym potencjalnym wadą mianowania Dr. Heissnera mogą być wysokie oczekiwania wobec niego w zakresie osiągnięcia wyników. Jako lider oferty Forensic Accounting & Fraud Investigations i członek zespołu kierowniczego FTI Consulting, może być presja, aby zwiększać wzrost i wykazywać wartość swojej ekspertyzy. Zarządzanie tymi oczekiwaniami i równoważenie wymagań stawianych przez kierownictwo może stanowić wyzwanie dla Dr. Heissnera.

Podsumowując, mianowanie Dr. Stefana Heissnera na stanowisko Senior Managing Director w Niemczech wzmacnia zdolności FTI Consulting w identyfikowaniu i łagodzeniu oszustw. Przynosi on rozległe doświadczenie i ekspertyzę na stół, co umożliwia firmie radzenie sobie z rosnącą złożonością przestępstw finansowych oraz prania brudnych pieniędzy. Mianowanie Dr. Heissnera odzwierciedla skupienie firmy na rynkach strategicznych oraz współpracę międzynarodową, a jednocześnie stanowi wyzwanie w spełnianiu wysokich oczekiwań jako lider w dziedzinie.